Phoebe o gänget

Phoebe o gänget

Om bloggen

Hej alla. Nu har vi startat upp en blogg om Birca, dess hästar o människor. Här kommer vi att skriva om saker som händer här på Birca, tankar, idéer m m. Dessutom är tanken att sidan skall fungera som ett diskussionsforum för dig som är intresserad av klassisk ridning. Till att börja med är det endast jag o Marina som kan göra inlägg här. Vill även du kunna göra det? Maila då mig på cas.birca@telia.com eller prata med mig i stallet. /Carina

Inspiration

Klassisk dressyrPosted by Carina Wed, May 05, 2010 16:58:47

Det är nu ett tag sedan jag skrivit här på bloggen... Har varit fullt upp senaste veckorna med bl.a kurs för Lena Danius (jättekul som vanligt!)

Jag har dessutom varit ner till Brolöten (mellan Gnesta o Flen) för en till kurs för Philippe Karl. Jag har ju deltagit under snart 3 år på en instruktörskurs för denna kunniga fransmannen... Tyvärr av kostnads-/praktiska skäl endast på marken (skulle kosta "skjortan" att delta med häst med 90 mil enkel väg till kursorten). Det är inte heller praktiskt möjligt (åtminstone för min del) att delta som ryttare. Möjlighet finns dock numera att delta enstaka kurser om man så vill - så en del markdeltagare har tagit den chansen.

Det är otroligt roligt att se deltagarna som ridit för Philippe från starten (fyra stycken)! Nu börjar det verkligen hända saker! Det tränas på skolor i alla gångarter (öppna, sluta), galoppombyten, piaff, spansk skritt osv. Vad som dessutom är den verkligt STORA skillnaden jämfört med mycket av annan ridning jag sett - oavsett nivå - är att hästarna går i form med nosen FRAMFÖR lodplanet, lätta för hand och skänkel. Det är ingen ridning med "säte o skänkel mot handen" eller "cykling med handbromsen på"!

Philippe upphör aldrig att fokusera på hästens "mobilisering av munnen", dvs att hästen i alla lägen skall ha en kommunikation med ryttarens hand via munnen. Tungan och käken skall vara avspända och hästen skall "prata" med munnen. Formen förändras ständigt och hästarna skall hela tiden "följa ryttarens hand" oavsett om ryttaren ber hästen bli "lång o låg", eller "neckextension" som Philippe kallar det. DET är en form där hästen verkligen blir lång (halsen horisontell med marken som lägst) med ÖPPEN halsvinkel (vinkeln mellan huvud o hals) där nosen alltid skall vara framför lodplanet! I nästa sekund skall ryttaren kunna be hästen höja nacken (för att förflytta vikten bakåt) eller böja i någondera riktning... Ridning för Philippe innebär oxå MÅNGA korta arbetsfrekvenser varierat med pauser (antingen i skritt på lång tygel eller ännu oftare HALT på lång tygel). I ridningen poängeras oxå vikten av en långsam rytm med LÅNGA steg. Man rider mycket framåt i såväl trav som galopp - allt för att behålla hästens rena gångarter och utveckla uttrycksfullheten i gångarterna. Be hästen om dess "bästa trav" eller "bästa galopp" utan att rytmen går förlorad.

Man kan sammanfatta Philippes filosofi med några "kom ihåg":

- RESPEKTERA hästen och framför allt dess mun

- "Följ munnen"

- Agera aldrig BAKÅT med handen - korrigeringar görs uppåt där de istället för att inverka på hästens känsliga laner och tunga, inverkar i hästens mindre känsliga mungipor

- hästen får ALDRIG gå bakom lod med nosen - finns INGET gott som kommer av den positionen!

- Ridning utan kommunikation med hästens mun (att den "ger munnen") är värdelös!

- Ridning är KOMMUNIKATION där man först lär hästen att ta kontakt med bettet (neckextension) och "ge munnen. Därefter lär man hästen att böja halsen i bägge riktningar (lateralt). Först när dessa saker fungerar - ber man hästen böja i nacken (komma "på tygeln"). Ordningen är absolut enligt Philippe för börjar man istället med det sistnämnda skapar man problem!

- En långsam RYTM har hög prioritet! Hästen skall gå fram med en långsam rytm.. Hög aktivitet med LÅNGA steg.

- Hårt åtdragna nosgrimmor och hjälptyglar (speciellt om de är fästa i bettet) är absolut förbjudet! (han har en typ av "working rein" som han ibland använder vid nybörjarridning och viss rehabilitering av hästar - den är dock löpande och aldrig fäst i bettet utan i kapsonen)

- Philippe jobbar mycket med "flexions" från såväl marken som till häst. Dessa flexions lär hästen ett tydligt signalsystem som är till hjälp sedan vid ridningen. Man kan även arbeta hästen en hel del från marken för att sedan underlätta signalgivningen till häst.

Ovanstående var några av det han poängterar oftast! Det finns naturligtvis mycket mer men just nu är jag en aning trött - kom hem på förmiddagen efter 90 mils bilkörande från Brolöten (startade därifrån i går eftermiddag). Återkommer med mera info om kursen samt en reflektion från ett ridskolebesök jag gjorde på vägen ner till Brolöten...

Vi hörs!

  • Comments(0)//blogg.bircahastgard.se/#post286