Phoebe o gänget

Phoebe o gänget

Om bloggen

Hej alla. Nu har vi startat upp en blogg om Birca, dess hästar o människor. Här kommer vi att skriva om saker som händer här på Birca, tankar, idéer m m. Dessutom är tanken att sidan skall fungera som ett diskussionsforum för dig som är intresserad av klassisk ridning. Till att börja med är det endast jag o Marina som kan göra inlägg här. Vill även du kunna göra det? Maila då mig på cas.birca@telia.com eller prata med mig i stallet. /Carina

Fortsättning följer...

DagboksanteckningarPosted by Carina Fri, November 05, 2010 19:38:02

Som ni sett så började min resa ner till Ridsportforum lite dåligt - vi blev sittande över 3 timmar innan vi kom oss iväg ner till Stockholm (även hemresan på söndag blev försenad - dock inte mer än 1½ timme!).

När vi väl kom ner så hade vi en mkt trevlig helg med gott sällskap av ca 200 hästmänniskor från hela Sverige (många tidigare bekanta) som grupparbetade och åt gott (tre rätters middag såväl fredag som lördag!)

Ämnet för helgen var Etik o Moral inom ridsporten. Det var högt i tak vid diskussionerna och vi arbetade bl.a fram "principer" för såväl vårt hanterande av hästen som hur vi skall uppträda mot varandra. Det är meningen att dessa principer skall finnas i SvRFs olika styrdokument i framtiden. En massa fina ord och fraser....

Och just DET är problemet! För risken med alla dessa fina ord är att de bara blir just ord... För att vara riktigt elak "floskler som inte ens är värda pappret de är skrivna på" som någon uttryckte det i en grupp som jag deltog i...

Skall dessa principer verkligen få ett värde får de inte stanna i några styrdokument! De måste hela tiden diskuteras och PRAKTISERAS i stallar och ridhus. Det måste oxå till "normdiskussioner" ute i klubbarna för att verkligen vara ense om vad de olika fraserna INNEBÄR!

De principer som arbetades fram under helgen som rörde häst var t.ex (de är långt ifrån klara i sin formulering):

* Jag hanterar hästen på ett sätt som jag kan stå för och som jag är stolt över inför omvärlden! (ser direkt problem med detta - finns gott om människor som både är stolta o står för det dom gör, ett tydligt exempel på det är Anky och rollkur. Men är det särskilt vettigt för det? Många av de saker som idag är norm kanske borde diskuteras ur bl.a etikperspektiv)

* Jag anser att alla hästar är lika betydelsefulla (där tyckte många att det borde stå "lika värda") - rätt uppgift för rätt häst. (här finns oxå tydliga problem idag - det finns en utbredd "rasism" inom hästsporten. T.ex så rynkar många på näsan åt travare eller andra udda raser.)

* Jag ser till att hästen finns i en lugn och trygg miljö och jag reagerar om den far illa. (här diskuterades livligt vad som är lugn o trygg miljö samt på om det inte skulle stå AGERA istället för att reagera.... Det hjälper ju inte om någon reagerar om en häst far illa, det krävs att man agerar för att förändra något)

* Jag ser hästens som min tränings- och tävlingskompis och kräver inte mer av den än vad den klarar av. (här reagerade bl.a Göran Dahlin, SLU på ordet kompis eftersom han anser att ett av de största problemen vi har inom hästhållningen är förmänskligandet av hästen. Hästen får inte vara häst!)

* Jag ansvarar för att ständigt öka min kunskap och kompetens om hästen. (detta var nog den punkt som det var minst invändningar mot - däremot ansåg många att här fanns det ett stort problem - såväl bland "vanliga" ryttare som "proffs" som tränare, tävlingsryttare mfl. Viljan och ambitionen att lära mer finns inte alla gånger...)

Under helgen presenterades även en ny folder med namnet "Framtidens Ridskola". En jättefin folder - även den med en massa fina fraser t.ex visionen "Den svenska ridskolan skall vara världsledande vad gäller att förmedla kunskap, social gemenskap och livslångt intresse för hästar och ridning". Detta LÅTER ju som en jättebra intention men HUR kommer vi dit? Görs rätt saker idag i den svenska ridskolan? Även när det gäller detta måste det till ordentliga diskussioner "nere på stallgolvet" så att vi har rätt riktning... Som jag skrivit i ett tidigare inlägg "är vi ens i rätt skog?". Finns även ett ordspråk som lyder "det spelar ingen roll hur fort du springer, om du är på väg i fel riktning".

Utan ovanstående "verkstadsarbete" kommer dessa fina dokument att bara bli just det - dokument utan praktisk betydelse och innebörd för våra ridskoleelever. Man behöver bara besöka några ridskolor för att se vilka stora variationer det finns när det gäller kvalité och genomförande. Att även många inom olika delar av ridsporten anser att grundridningen bland svenska ryttare blir allt sämre är oxå en stark varningssignal!

  • Comments(0)//blogg.bircahastgard.se/#post313