Phoebe o gänget

Phoebe o gänget

Om bloggen

Hej alla. Nu har vi startat upp en blogg om Birca, dess hästar o människor. Här kommer vi att skriva om saker som händer här på Birca, tankar, idéer m m. Dessutom är tanken att sidan skall fungera som ett diskussionsforum för dig som är intresserad av klassisk ridning. Till att börja med är det endast jag o Marina som kan göra inlägg här. Vill även du kunna göra det? Maila då mig på cas.birca@telia.com eller prata med mig i stallet. /Carina

Rida nya/främmande hästar

Funderingar...Posted by Carina Fri, November 05, 2010 19:41:58

Fick ett tips på bloggen om att skriva om hur man gör när man kommer upp på en ny främmande häst för att ”hitta knapparna” på just den hästen….

Innan jag tar upp just det ämnet så vill jag berätta lite om min upplevelse just av att mest rida bara en häst (min egen) under ganska många år… För det har att göra med just frågan i första stycket. Det finns nämligen ”risker” med att bara rida en häst. Fördelen är att man lär sig just hur denna häst fungerar – vilket i och för sig är bra men problemet med det är att man kanske blir för van vid just den hästen och har svårt att rida andra hästar, speciellt om de är av en annan typ än den man vanligtvis rider. Just så blev det för mig under de år när jag i stort endast red min egen häst. Så första rådet är att ta chansen och rid så många olika hästar som möjligt! Alltid lär man sig något och framför allt av det faktum att alla hästar är olika.

Ett annat råd är att anpassa sig till hästen! Att väldigt försiktigt kolla av hur hästen fungerar – att start, stopp och sväng fungerar. Något som jag hade ganska stora problem med tidigare var att jag (alldeles omedvetet) hade en stark sitsinverkan (genom bara att sitta rakt upp och ner – inte genom att aktivt driva med sitsen). En sådan sitsinverkan ”tål” inte alla hästar utan att bli stressade. Så en av de viktigaste sakerna jag lärt mig är att försöka hitta mitt ”nolläge” så att jag inte inverkar kraftigare på hästen än vad jag avser och vad hästen accepterar.

När jag kommer upp på en häst (oavsett om det är en av mina egna eller en främmande) så börjar jag alltid med skrittjobb där jag kollar av hur hästen förhåller sig till mina hjälper. Fungerar direkt, indirekt och halvhalt? Hur reagerar hästen på mina skänkelhjälper? Jag gör halter, ryggning, sidvärtsrörelser, vändningar m m för att checka av ovanstående.

Fungerar sedan detta så kan man gå över i arbete i övriga gångarter.

Vad man sedan kan konstatera är att de flesta ryttare (utom de som är ”födda” ryttare smiley) oftast fungerar bäst med en viss typ av hästar och att man kanske har svårare för en del. Själv har jag alltid haft lättare för att rida lite heta hästar jämfört med de som har dålig egen ”motor”… Jag har helt enkelt lättare för att hantera hästar som är lite överreaktiva än de som är som är vana vid konstant drivning för att fungera. Så var det även innan jag började rida klassiskt. Kanske därför den typen av ridning passar mig? smiley

Vad gör man då om ridningen på den nya hästen inte fungerar? Ja, det beror lite på vilken situation man befinner sig i – rider man t.ex lektion i grupp då kanske man helt enkelt får ”göra det bästa möjliga av situationen”. Jag har t.ex varit med om att rida avdelningsridning vid ett tillfälle där jag började rida fram (som vi fick göra enskilt) som jag brukar (dvs klassiskt) men hästen fungerade inte (gick inte lösa på de 10 min jag hade till förfogande) utan då fick jag helt enkelt plocka fram min ”gamla” ridning (för att helt enkelt kunna följa med i avdelningsridningen) – knacka till den med skänklarna, vara lite kreativ med händerna och ”voila” hästen krökte på nacken och ”gick mkt bättre” som instruktören påpekade. Inte enligt min uppfattning men genom att rida som den var van vid blev den kontrollerbar just i den specifika situationen.

Hade jag haft möjlighet så skulle jag dock INTE ha valt ovanstående ”lösning”. Jag skulle istället med en sådan häst börjat med arbete från marken – såväl flexions som annat arbete (volter, skänkelvikning, halter, ryggning m m). Hästen var nämligen helt ”död” i munnen (antagligen bl.a pga av att den oftast reds med inspänning) och utan kommunikation med munnen på hästen är det svårt att få någon kvalité i ridningen. Att börja med arbete från marken när man skall rida en ny häst är en väldigt bra början där man kan skapa sig en rätt bra bild av hur hästen fungerar (eller inte) riden. Nästa steg är sedan att, som beskrivits ovan, börja med ridning i skritt och först därefter gå över i andra gångarter.

  • Comments(0)//blogg.bircahastgard.se/#post314