Phoebe o gänget

Phoebe o gänget

Om bloggen

Hej alla. Nu har vi startat upp en blogg om Birca, dess hästar o människor. Här kommer vi att skriva om saker som händer här på Birca, tankar, idéer m m. Dessutom är tanken att sidan skall fungera som ett diskussionsforum för dig som är intresserad av klassisk ridning. Till att börja med är det endast jag o Marina som kan göra inlägg här. Vill även du kunna göra det? Maila då mig på cas.birca@telia.com eller prata med mig i stallet. /Carina

Avfallningsträning?

Funderingar...Posted by Carina Sun, June 12, 2011 21:29:39

Hittade nedanstående youtubeklipp på "Hippson"...

Själv har jag länge tyckt att man egentligen på våra ridskolor borde ha någon form av "avfallningsträning". Detta eftersom det blir allt ovanligare att ryttare faktiskt ramlar av och att barn/ungdomar numera verkar bli allt räddare för ATT ramla av - något som innebär att de blir "styva som pinnar" och därmed oxå ökar risken för att faktiskt göra illa sig när de väl ramlar av!

Den "praktiska träning" man fick förr genom att man ofta ramlade av gjorde att avfallningar avdramatiserades och man faktiskt tränade på att ramla av. "Håll i tyglarna" och "rulla ihop dig som en boll" var råd som man hörde OFTA! Det gjorde att de råden faktiskt satte sig i "ryggmärgen" så även om fallet kom hastigt så gjorde man så automatiskt!

Den mekaniska häst som visas i detta inslag är väl att gå lite långt :-) (och dyrt) men faktum är att man nog på NÅGOT sätt borde träna avfallningar på ridskolan! Studerar man dessutom HUR dessa ryttare faller av så ser man stora skillnader i hur de hanterar fallet - något för dessa proffsryttare som rider i kanske 60-70 km/timme kan vara helt avgörande för om de gör illa sig eller ej! Men dessa skillnader i fallteknik (eller brist på sådan) har stor betydelse även för våra elever på ridskolan!


  • Comments(0)//blogg.bircahastgard.se/#post336