Phoebe o gänget

Phoebe o gänget

Om bloggen

Hej alla. Nu har vi startat upp en blogg om Birca, dess hästar o människor. Här kommer vi att skriva om saker som händer här på Birca, tankar, idéer m m. Dessutom är tanken att sidan skall fungera som ett diskussionsforum för dig som är intresserad av klassisk ridning. Till att börja med är det endast jag o Marina som kan göra inlägg här. Vill även du kunna göra det? Maila då mig på cas.birca@telia.com eller prata med mig i stallet. /Carina

En skolad mun?

Klassisk dressyrPosted by Carina Thu, July 09, 2009 14:30:40

Läste för någon vecka sedan Lena D´s inlägg på hennes och Maria B´s blogg om "En gjord mun" (läs den på http://klassiskridning.blogspot.com/ ). Detta inlägg fick mig att på artikelsidan skriva mera om vad en skolad mun är och vilka problem som är förknippade med detta.

Detta eftersom jag tror att väldigt många ryttare (nästan oavsett nivå) aldrig har upplevt en häst med en skolad mun - och där talar jag av egen erfarenhet eftersom jag hade ridit MÅNGA år innan någon lyckades förklara för mig hur det egentligen borde kännas när man kortade upp tyglarna på en häst. Alltså hur relationen mellan ryttarens hand och hästens mun BORDE kännas....

Och då hade jag ändå ridit för otroligt många instruktörer (allt ifrån A-tränare, instruktörsutbildare till lägre utbildade) genom åren! Tyvärr tror jag inte heller en enda av dem verkligen pratat om och försökt förmedla hur viktigt KVALITÉN på kontakten till hästens mun är!

Jag tror inte att de missat det medvetet utan jag tror helt enkelt att de inte heller lärt sig vikten av ovanstående. Många av dem har säkert inte heller upplevt hur en verkligt välskolad häst känns i kontakten till ryttarens hand! Och det man inte upplevt själv (eller ens vet "finns") kan man inte heller i sin tur lära ut...

Jag vet t.ex (oxå av egen erfarenhet) att inom instruktörsutbildningen pratar man inte något om ovanstående - och hur skall du då som instruktör kunna lära ut det till dina elever?

Ett grundläggande problem med ovanstående är fixeringen vid hästens nacke och den yttre formen - problem där "löser" man ofta genom att sätta på någon form av inspänning, vilket bara förvärrar problemet och därmed oxå risken att missa den egentliga lösningen dvs jobba med hästens tunga o käke samt relation med bettet/handen.

Läs mer i min artikel...

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.