Phoebe o gänget

Phoebe o gänget

Om bloggen

Hej alla. Nu har vi startat upp en blogg om Birca, dess hästar o människor. Här kommer vi att skriva om saker som händer här på Birca, tankar, idéer m m. Dessutom är tanken att sidan skall fungera som ett diskussionsforum för dig som är intresserad av klassisk ridning. Till att börja med är det endast jag o Marina som kan göra inlägg här. Vill även du kunna göra det? Maila då mig på cas.birca@telia.com eller prata med mig i stallet. /Carina

Valda sanningar...

Funderingar...Posted by Carina Wed, March 23, 2011 20:52:25

Det finns en hel del ”valda sanningar” inom ridsporten… Vad menar du med det – kanske du undrar nu? Ja, jag menar att det finns en hel del påståenden som enligt min uppfattning har liten eller ingen grund i fysisk/rörelsemekanisk/beteendevetenskaplig mening.

Några sådana ”valda sanningar” är t.ex:

- att ”rund och djup” (RD) form skulle innebära att hästen ”får upp ryggen” och att det med nödvändighet skulle innebära något positivt

- att hög nacke på hästen med automatik skulle innebära att hästen sänker ryggen

- att hjälptyglar skulle innebära att hästen använder sin kropp bättre

- att en hjälpgivning med nödvändighet måste innebära ett ökat tryck (i munnen eller mot hästens sida)

Inget av ovanstående påstående finns det någon vetenskaplig grund för vad jag har kunnat hitta…

- ”rund och djup” orsakar istället hästen problem med andning och syn (veterinär Robert Cook). I läget ”RD” kan visserligen ”ryggen komma upp” men det sker ofta via en låsning och ”överstreching” av ryggmuskulaturen (skulle det vara bra??!) som i sin tur resulterar i ett bäcken som tippar i fel riktning och gör samling mer eller mindre omöjlig (boken ”Tug of war” av veterinär Gerd Heuschman).

- En häst som rids RD blir också med automatik (tyngdkraften) mera framtung (bröstkorgen sjunker ner mellan frambenen) – dels via den vikt som huvud/hals innebär (som i RD kommer lägre ner) – prova att hålla en tyngd fastsatt på ett kvastskaft framför dig! Var hittar du balansen/lättheten på kvasten? Ja, inte är det i alla fall med tyngden långt ner nära marken….) Är en framtung häst som har svårt att samla sig verkligen det man vill??

- En häst som bär sig o ryttaren på ett riktigt sätt använder ”hävstången” som finns inbyggd i hästens muskelsystem (en samverkan mellan ovansidans o undersidans muskulatur). Muskler på ovansidan som är viktiga i sammanhanget är muskler som finns i nedre delen av halskotpelaren (på ett enkelt sätt kan man förklara att de fäster i manken för att sedan som i en solfjäder fästa i de nedre halskotorna) – dessa muskler hjälper till att ”lyfta hästens framdel” tillsammans med ryggens och bakdelens muskler. Man kan jämföra dessa med en ”lyftkran”. En lyftkran som verkligen stabiliserar och stärker hästens rygg o förmåga att bära oss ryttare…

- Att det skulle vara "farligt" för hästen att gå med hög hals/huvudhållning är också en vanlig ”vald sanning”. Detta kan vara sant men också helt felaktigt. Det hänger nämligen på hur hästen höjer sitt huvud och hals! En häst som ”vänder ut o in på sig själv med nosen väldigt hög och/eller indragen” – pga ryttarens inverkan eller ej – den hästen sänker ryggen och spjärnar ifrån med bakdelen! Den häst som däremot - utan spänning (och utan ryttaren dragande i munnen på den) själv höjer sin hals/huvud kommer i stället att sätta mer vikt på bakdelen - vinkla bakdelens leder mera och bli starkare. Den relativa höjningen av hästens hållning gör att hästens hals/huvud kommer närmare hästens bål och är den enda egentliga möjligheten att få hästen att bära mera vikt på bakdelen!

- Hjälptyglar – hur skulle någon form av inspänning/begränsning av hästens förmåga att själv kunna balansera upp sin kropp vara fördelaktig??? Inom detta område finns väldigt lite forskning – här är det mera mina egna reflektioner utifrån att jag jämför hur jag som människa skulle påverkas av att jag spändes in på något sätt. Min absoluta uppfattning är att inget varaktigt gott kan komma ur att med hjälp av diverse remmar ”spänna in” vare sig människa eller häst… Läs gärna här inlägget ”Inspänningstyglar för ryttare – INTE en bra idé” på bloggen ”På spaning efter klassisk ridning”.

- Att en hjälpgivning måste innebära ett ökat tryck? Har du tänkt på att en EFTERGIFT faktiskt kan vara en hjälpgivning (o inte bara en "belöning")? Man kan t.ex genom att öppna upp sina skänklar uppmana hästen att röra sig mera framåt eller i en speciell riktning. Jämför med dig själv - att någon håller sina armar runt dig o klämmer - skulle det få dig att röra dig mera obehindrat?

Fram för mindre fixering vid "rund o djup" - en djupare form tillför inget positivt! Bort med hjälptyglar, skarpa bett och hårda händer som tvingar in hästen i någon yttre form! I stället fram för variation av hästens form och "neckextension" dvs en häst i LÅNG och LÅG form med nosen FRAMFÖR lodplanet - hästen skall RÄTA ut halskotpelaren inte snirkla in den ännu mera! Neckextension är verklig strechingform (obs. ej ARBETSform) för hästen!

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.